Trenta anys de la primera víctima de l'oli de colza
2011-05-01 20:48
L'ús de l'oli de colza, produït a partir de les llavors de la planta de la colza, és força corrent entre els països de dieta atlàntica, tant per a finalitats gastronòmiques com energètiques. Tant és així que, encara avui dia, existeix una potent indústria de lubricants i combustibles per a motors biodièsel extrets de la llavor de la colza, la mateixa que també serveix per a la producció d'olis culinaris. Tanmateix, els olis són ben diferents, en existir darrere de les línies de producció tot un procés conegut com a desnaturalització de l'oli, i que suposa l'acció de diferents additius que n'adeqüen les propietats a l'ús al qual se'ls destina, així com de colorants indicatius de la seva finalitat.
BARCELONA
Ara fa 30 anys moria la primera de les víctimes del que roman en la memòria col·lectiva com el "cas de l'oli de colza", una intoxicació massiva entre la població que va causar més d'un miler de morts i va afectar la vida de desenes de milers.
L'ús de l'oli de colza, produït a partir de les llavors de la planta de la colza, és força corrent entre els països de dieta atlàntica, tant per a finalitats gastronòmiques com energètiques. Tant és així que, encara avui dia, existeix una potent indústria de lubricants i combustibles per a motors biodièsel extrets de la llavor de la colza, la mateixa que també serveix per a la producció d'olis culinaris. Tanmateix, els olis són ben diferents, en existir darrere de les línies de producció tot un procés conegut com a desnaturalització de l'oli, i que suposa l'acció de diferents additius que n'adeqüen les propietats a l'ús al qual se'ls destina, així com de colorants indicatius de la seva finalitat.
Quan els primers casos d'intoxicació van aparèixer, ara fa 30 anys, la tesi generalitzada va apuntar a l'oli de colza com a principal responsable. La venda ambulant hauria distribuït entre els consumidors afectats oli de colza industrial sota l'aparença d'oli d'oliva verge gràcies a l'ús de decolorants. El baix preu del producte, unit a la manca de controls sobre la venda ambulant, haurien permès la ràpida distribució de l'oli tòxic entre la població.
A Espanya, encara es té molt present la gravetat d'aquella tragèdia. L'any 2008, l'AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) paralitzava la venda d'oli de gira-sol, després que França alertés sobre la toxicitat d'una partida provinent d'Ucraïna, en una mesura única a tot Europa.
L'ús de l'oli d'oliva està plenament generalitzat a les cultures mediterrànies.
Notícia del 3cat24.cat