La Fira Lactium de Vic, una fira de formatges artesans de ramaders a consumidors
2011-05-08 10:41
Els últims anys alguns ramaders han apostat per transformar la llet del seu bestiar en formatge i tancar ells mateixos el cicle de producció per l'elevat preu que les grans marques fan pagar per la llet als consumidors. Reconeixen que intenten mantenir tècniques artesanes, amb la menor maquinària possible, i seguir el mètode tradicional, però al mateix temps, els nous productors procuren innovar, per exemple en l'ús de diferents matèries primes.
VIC
Vic acull aquest cap de setmana la tercera edició de la Fira Lactium, dedicada al món del formatge. La fira és un aparador per als productors artesans catalans, que troben així un canal més per arribar als consumidors.
Els últims anys alguns ramaders han apostat per transformar la llet del seu bestiar en formatge i tancar ells mateixos el cicle de producció per l'elevat preu que les grans marques fan pagar per la llet als consumidors. Reconeixen que intenten mantenir tècniques artesanes, amb la menor maquinària possible, i seguir el mètode tradicional, però al mateix temps, els nous productors procuren innovar, per exemple en l'ús de diferents matèries primes.
Segons dades de l'Associació de Formatgers Artesans, a Catalunya hi ha uns 120 productors artesans, i cada any s'obren de 5 a 6 formatgeries artesanes més. Són encara un segment petit del mercat, però que, de mica en mica, es consolida. Els consumidors aprecien, cada vegada més, la diferència entre el formatge artesà i l'industrial, i valoren la feina dels ramaders, que munyen al matí, fan el formatge i el venen el mateix dia de fabricació, donant un valor i una qualitat exclusius al producte.
La fira també ofereix tastos guiats, concursos i fòrums sobre el món del formatge.
Els ramaders aprofiten la fira per fer arribar el seu producte artesà al consumidor de manera directa.
Notícia del 3cat24.cat