Es compleixen 30 anys dels primers casos de sida amb l'esperança de trobar-ne una vacuna definitiva

2011-05-21 16:31

SOCIETAT  //  BARCELONA   

 

Per divuitè any consecutiu l'associació Projecte dels Noms organitza el Memorial Internacional de la Sida a Barcelona. El lema "No deixis que la sida caigui en l'oblit" presidirà la jornada en què es compleixen 30 anys dels primers casos de sida al món. Des que es va detectar la malaltia han mort 25 milions de persones, més de deu mil a Catalunya. És una pandèmia especialment greu a l'Àfrica, on es viu una situació alarmant pel xoc entre la religió i l'ús o no dels mètodes anticonceptius. Amb tot això, la sida compta amb una història marcada pel desconeixement i la incansable investigació mèdica, com la que efectua l'Hospital Clínic de Barcelona.

 

La sida, acrònim de "síndrome d'immunodeficiència adquirida", és una malaltia infecciosa, causada per un o més virus (com el VIH), que produeix una profunda alteració de la immunitat cel·lular. Aquesta alteració afavoreix la instauració d'altres infeccions i malalties de pronòstic clínic greu.

El virus es pot transmetre mitjançant la sang, l'esperma, les secrecions vaginals o la llet materna.

Una malaltia "recent"

L'era de la sida va començar oficialment el 1981, quan diversos centres de control i prevenció de malalties dels Estats Units van convocar una conferència de premsa, després de trobar casos mèdics que havien cridat l'atenció dels metges, per les seves particularitats.

I per què van cridar l'atenció aquests casos? A més de presentar uns símptomes semblants, la majoria de pacients eren homes homosexuals sexualment actius. La majoria d'aquests malalts van morir al cap de pocs mesos.

El descobriment de l'agent causal de la malaltia, el VIH, fou aïllat per primer cop el 1983 per Luc Montagnier i Françoise Barré-Sinoussi, i confirmat pocs dies després pel doctor Roberto Gallo. El descobriment del virus va permetre el desenvolupant d'un anticòs, que es va començar a utilitzar dins els grups de risc i va permetre començar a efectuar investigacions sobre possible tractaments i vacunes.

Casos mediàtics

Entre els milions de persones que han mort a causa d'aquesta malaltia, hi ha hagut casos que han provocat un gran ressò mediàtic, a causa de la popularitat dels malalts. Un dels moments més coneguts en la història de la sida va ser la mort del cantant de Queen Freddy Mercury el 1991, una mort que va commocianor tot el món. L'artista es trobava en aquell moment en el punt més àlgid de la seva carrera.

Magic Johnson, considerat un dels millors jugadors de bàsquet de la història, simbolitza el canvi de percepció social respecte a la sidaa, des que va fer pública la seva condició el 1991. Des de llavors, a més d'ajudar a conscienciar la població, ha dedicat grans esforços en la lluita contra la malaltia.

Un cas molt polèmic és el de l'atleta Greg Luganis, que el 1995 va declarar que era seropositiu. Abans de fer-ho, l'atleta va tenir un accident en caure malament en un salt del trampolí. Llavors va perdre molta sang, i els atletes que eren en aquell moment a la piscina es van alarmar, erròniament, per si es podien haver contagiat.

Un altre cas famós és el de l'escriptor i poeta Reinaldo Arenas. L'artista va escriure una reeixida novel·la, titulada "Antes que anochezca", en la qual narra la seva vida abans que la sida acabés amb ella. Bardem va ser nominat als Oscars en la representació que va fer per a la gran pantalla del poeta cubà.

Vacuna preventiva
de l'Hospital Clínic

Just 30 anys després del primer cas, l'
Hospital Clínic de Barcelona s'acosta cada cop més al desenvolupament d'una vacuna preventiva contra la malaltia. La investigació es produeix després de constatar que un 3% dels pacients seropositius, estiguin o no tractats amb antiretrovirals, generen anticossos que neutralitzen el virus contra la majoria de soques del VIH.

El camí ara, segons Josep Maria Gatell, cap del Servei de Malalties Autoimmunitàries del Clínic, és observar i entendre bé com funcionen els aticossos de la sida per després imitar-los al laboratori. El doctor Gatell confia que d'aquí a 3 o 4 anys se'n tindrà una primera vacuna per assajar en pacients, en una primera fase d'estudi.

Sembla que tots els esforços en investigació mèdica portaran, pas a pas, a l'eradicació de la malaltia, una de les més mortífires del món.

 

El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)

El llacet vermell és el símbol internacional que representa la lluita contra la sida. (Foto: Reuters)

 

Notícia del 3cat24.cat